Mijn verhaal

Waarom ik doe wat ik doe

Al vanaf dat ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door zwangerschap en geboorte

Misschien is dat ontstaan toen mijn kleine zusje werd geboren toen ik 3,5 jaar oud was. Wij hadden thuis een boek van Lennart Nilsson met prachtige foto’s van een baby in de baarmoeder. Ik kon geen genoeg krijgen van die plaatjes en zo kon ik me een voorstelling maken van mijn zusje in mijn moeders buik.

Als ik vroeger in een vriendenboekje invulde wat ik later wilde worden, dan schreef ik altijd op ‘moeder’. Ik kon echt niet wachten om moeder te worden. Ik was dol op baby’s en kinderen. Maar ja, als je op het VWO zit dan wordt er van je verwacht dat je gaat studeren. Ik dacht eraan om gynaecoloog te worden. Maar het idee om ook de eierstokken van oude vrouwen te moeten opereren stond me tegen. En toen ik hoorde dat je minimaal 12 jaar moest studeren om gynaecoloog te  worden hoefde het voor mij niet meer. Een snel rekensommetje leerde mij dat ik dan tot mijn 30e aan het studeren was en ik wilde dolgraag voor mijn 30e moeder worden.

EstherKoppelaarOver3

Mijn moeder tipte me toen om verloskunde te gaan studeren

Toen mijn moeder vertelde wat dat beroep inhield was ik meteen enthousiast. Je moet je voorstellen dat het internet toen nog maar net bestond en dat ik op Altavista zocht naar ‘opleiding tot verloskundige’. Er kwam alleen via de Gouden gids een adres naar boven in Rotterdam. Geen website, informatie over open dagen, helemaal niets. Mijn moeder en ik besloten gewoon eens langs het adres te rijden. Het bleek een ziekenhuis te zijn waar op een afdeling de Stichting Rotterdamse Opleiding tot Verloskundige gevestigd was. Een heel klein gebouwtje, heel knus en ik voelde me er meteen goed.

De opleiding tot verloskundige heb ik goed afgerond en daarna kon ik aan het werk. Ik vond het geweldig om zwangere vrouwen te begeleiden en om bevallingen te doen. Ik kreeg wel steeds meer moeite met de medicalisering en vooral protocollering van de geboortezorg. Alles werd vastgelegd en afgekaderd. Alles moest tot in detail genoteerd en verklaard worden, zodat je naast de vele uren ‘in het veld’ ook nog een hele administratie erbij had.

In 2007 ging mijn grootste wens in vervulling, ik werd moeder! Al mijn hele leven hoorde ik dat bevallen de ergste pijn was die er bestond. Maar dat als je je baby in je armen houdt je alles bent vergeten. In mijn werk als verloskundige zag ik dat inderdaad terug bij de barende vrouwen. Ik was best wel bang voor de bevalling. Ik deed geen zwangerschapscursus omdat ik als verloskundige alles al wist. Ik pufte immers vaak genoeg mee met de barende vrouwen.

Tijdens mijn zwangerschap zag ik de film ‘The secret’. Daarin wordt uitgelegd dat je door middel van affirmaties alles kan manifesteren wat je wenst. Ik werd wel enthousiast van dat idee. En hoewel in de film vooral de nadruk wordt gelegd op materiele wensen ging ik bij mezelf na wat ik nou dolgraag zou willen. En dat was ‘een hele snelle fysiologische thuisbevalling’. Elke avond voor het slapen dacht ik deze zin.

Ik vond de bevalling meevallen

Op de dag van de bevalling zat ik om 11.30 achter te computer toen het in mijn buik begon te rommelen. Ik kreeg weeën om de 8 minuten en later om de 6 minuten. Ik vond het heel erg spannend. Ron 13.00 uur ben ik onder de douche gegaan. Het warme water werkte enorm pijnstillend. Onder de douche kwamen de weeën om de 4 minuten en durfde ik te zeggen dat de bevalling echt begonnen was. Rond 14.30 uur ging ik uit de douche, ik had het inmiddels erg zwaar. Ik kon geen houding vinden om de weeën op te vangen. Ik wilde pijnstilling! Ik wilde dat mijn man de verloskundige zou bellen zodat we naar het ziekenhuis konden gaan. Wat een zwakkeling voelde ik mij. Ik ben op bed gaan hurken en kreeg een enorm krachtige wee. Ik herkende het als persdrang, maar dat kon ik eigenlijk niet geloven, de bevallig was pas net begonnen!

Om 15.30 was de verloskundige bij mij, ze deed een inwendig onderzoek en constateerde dat ik al 10 cm ontsluiting had! Ik had dus toch gelijk gehad. Ze ging snel al haar spullen klaar zetten en in de tussentijd mest ik de persweeën wegpuffen. Niet te doen! Toen ik eindelijk mocht gaan persen vond ik dat heel spannend. Het ging heel rustig en geleidelijk en om 16.30 werd onze dochter geboren!

Vanaf 13 uur actieve weeën tot 16.30 is 3,5 uur, ik had dus mijn hele snelle fysiologische thuisbevalling gekregen. En ik vond het ontzettend meevallen achteraf. Ik had de pijn onder de douche goed onder controle. En toen ik het zwaar kreeg was de bevalling al bijna afgelopen. Ik vertelde dit ook graag aan andere zwangere vrouwen!

Yara-17-1024x683

Na de geboorte van mijn 2e dochter (binnen 2 uur!) heb ik besloten om te stoppen met werken. Ik vond het onregelmatige werken erg moeilijk combineren met mijn gezin. Ik wilde er voor mijn kinderen zijn, ze zijn maar zo kort klein, die tijd komt nooit meer terug. Ik kon de geboortezorg toch niet helemaal los laten en heb daarom in 2013 de echoscopie opleiding gevolgd. Inmiddels werk ik een aantal uren in de week bij een pretecho bureau.

Iedere vrouw en iedere baby verdient een mooie veilige geboorte.

Toen ik zwanger was van mijn 3e kindje kreeg ik van mijn zus het boek ‘HypnoBirthing – The Mongan Method’ te leen. Het leek me eerst nogal zweverig, maar al na de eerste bladzijde was ik verkocht. Dit verwoorde precies mijn gedachten! Vertrouwen in de natuur en het lichaam zelf het werk laten doen. Ik heb me in de laatste paar weken van mijn zwangerschap voorbereid met de ontspanningsoefeningen en dat was heerlijk. Ik wilde deze keer graag in bad bevallen. In 2014 is mijn zoon geboren, maar door de snelheid van de geboorte niet helemaal officieel met HypnoBirthing. ‘s Nachts om 2.40 uur werd ik wakker omdat mijn vliezen braken en om 3.15 uur is onze zoon, nog net in het bad, geboren. Het was prachtig, maar ik vond het bijna jammer dat ik niet eens de tijd had om de ontspannings-cd op te zetten!

In oktober 2014 kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding tot HypnoBirthing Practitioner in Nederland te volgen van Marie Mongan, de grondlegster van HypnoBirthing, herself. Een unieke kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Ik vind het ontzettend wonderlijk hoe de natuur alles tot in de kleinste details voor ons heeft uitgedacht. Ik blijf mezelf op dit gebied ontwikkelen. Zo heb ik ook de Orgasmic Birth workshop gevolgd van Debra Pascali Bonaro zelf. En leerde ik ontzettend veel van de Spinning Babies workshop van Jennifer Walker.

Mijn kennis als verloskundige en Vrije geboortegeest combineer ik nu tot de meest ultieme zwangerschapscursus. Een combinatie tussen duidelijke informatie, ontspanningsoefeningen en andere Mind-tools.

Want iedere vrouw en iedere baby verdient een mooie en veilige geboorte.