Zweverig

Een veel gehoord argument om géen hypnobirthing cursus, zwangerschapsyoga of zelfs om mijn geboortetraining te volgen is: Ik vind het zo zweverig….

En, eerlijk is eerlijk, ik snap die gedachte.

Ruim 4 jaar geleden drukte mijn zus het HypnoBirthing boek van Marie Mongan in mijn handen. Ze had het tijdens haar zwangerschap gelezen en had mij toen al een en ander erover verteld. Ik had alleen het volgende onthouden: golven in plaats van weeën, niet persen maar ademen, hypnose tijdens je bevalling. Ja hoor..zei ik tegen mijn zus, in mijn rol als verloskundige. Sorry om je uit de droom te helpen lieverd, maar zo werkt het niet. Mijn zus had de eerste keer dan ook bepaald geen hypnobirth. Ik stripte haar om de weeën op gang te brengen. Uiteindelijk bleef ze een paar dagen ‘rommelen’ en heeft haar eigen vk haar vliezen gebroken bij 3 cm. Het was meconium houdend vruchtwater (de baby had in het vw gepoept) en ze moest naar het ziekenhuis. Aldaar kreeg ze een infuus met bijstimulatie en perste ze op haar rug met haar benen omhoog de baby naar buiten.

Een bevalling zoals de meeste bevallingen tegenwoordig verlopen..

Toen ik een jaar later zelf zwanger was van mijn derde besloot ik toch het boek eens te gaan lezen. En al vanaf de eerste bladzijde was ik verkocht. Dit verwoorde precies mijn gedachten over zwangerschap en geboorte. Dankzij het boek besloot ik dat ik graag in bad wilde bevallen. Ik bereidde me voor op de geboorte met de oefeningen uit het boek en de mp3tjes die erbij hoorden. Elke avond viel ik met de stem van Marie Mongan in slaap. Ik liet mijn spanning voor de geboorte los en ik keek er met plezier naar uit.
Ik was zo enthousiast over HypnoBirthing dat ik de opleiding tot practitioner heb gevolgd bij Marie Mongan herself.

Maar, omdat ik toch wat moeite bleef houden met woorden als ‘golven’ en ‘naar beneden ademen’ heb ik inmiddels mijn eigen zwangerschapscursus ontwikkeld. Vanuit mijn kennis als verloskundige, echoscopist en ervaringsdeskundige (moeder!) en met technieken vanuit hypnobirthing en mindfullness.

Laten we eens kijken naar de definitie van zweverig:

zwe·ve·rig (bijvoeglijk naamwoord)

1 onduidelijk, vaag: zweverige theorieën

(bron: Van Dale)

Als je iets NIET kan zeggen over mijn geboortetraining is dat het onduidelijk en vaag is. Ik vertel je de zaken gewoon zo als ze zijn. Je krijgt duidelijke informatie en praktische technieken aangereikt die je tijdens de bevalling kan gebruiken.
Maar we doen wel aan visualiseren, affirmeren en meditatie. En dat klinkt best zweverig, maar ook hier geldt: het is niet onduidelijk of vaag. Het zijn trucjes en technieken om jezelf te empoweren, je mind set positief te houden en om je ontspanning te bewaren tijdens de bevalling.

En weet je wat ik mijn cursisten altijd vertel? Ja, dat klinkt misschien zweverig. Maar zweverige mensen hebben doorgaans prachtige bevallingen. Of, het allerbelangrijkste, kijken er met een goed gevoel op terug. Laat jou dan maar lekker zweverig zijn! En wat je moeder, partner, vriendin, schoonmoeder of buurvrouw er dan van vindt is totaal niet meer interessant.

Plaats een reactie