Waarom mijn klanten nooit naar ‘Born every minute’ mogen kijken.

Zodra je zwanger bent gaat er een nieuwe wereld voor je open. Het lijkt wel alsof je een bril op hebt waardoor je ineens overal andere zwangere vrouwen ziet, of moeders met kleine kinderen ineens heel anders bekijkt. Zo ook je keuze voor tv programma’s. Ineens merk je dat je van alles wil zien over zwangerschap en geboorte. En dat je smult van programma’s als ‘Born every minute’.

In dit Amerikaanse programma volgen we de verlosafdeling van een ziekenhuis. Je ziet allerlei soorten bevallingen voorbij komen. Wat op zich goed is, want iedere vrouw bevalt anders.

Er is één grote maar…

Op tv wordt een bevalling altijd extra spannend in beeld gebracht. Kijk maar naar de gemiddelde Hollywood film. De geboorte wordt daar altijd als iets angstigs en stressvols afgebeeld. Veel pijn, geschreeuw, afzien, angst en flauwvallende vaders.

En ook al is ‘Born every minute’ een real life serie, ook dáarin wordt gescript. De geboorte wordt spannend in beeld gebracht.

Zo vergeet ik nooit het verhaal van onze docente van de HypnoBirthing opleiding. Zij geeft de HypnoBirthing cursus in Miami. En één van haar klanten deed mee met ‘Born Every minute’. Ze had een prachtige kalme hypnobirth.

Maar toen haar bevalling op tv werd uitgezonden hadden ze er toch iets spannends van weten te maken. Het moment dat de verpleegkundige de arts belde om te vertellen dat de baby geboren ging worden, hadden ze voorzien van een spannend muziekje en een onheilspellende voiceover:

‘The nurse is calling the doctor, will everything going to be alright??’

En zo zit je als kijker aan de buis gekluisterd, leef je mee met moeder en kind, gaat het allemaal wel goedkomen? Terwijl er in werkelijkheid niks aan de hand is geweest.

Kortom, het is niet echt.

Wat ik wel altijd adviseer is om naar mooie bevallingen op Youtube te kijken. Daar staat het vol met prachtige geboortefilms. Voor het gemak heb ik mijn favoriete films samengevoegd in deze afspeellijst. Dus pak je bak popcorn erbij en enjoy!

https://tinyurl.com/sbkl6wo

Plaats een reactie