Waarom je nog steeds bang voor de bevalling bent in 2020

Toch wel één van de eerste dingen die je denkt zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt: ‘Shit, nu moet ik ook gaan bevallen’.

Voordat we zwanger worden of überhaupt aan kinderen denken, wat weten we dan van de bevalling.

Het doet pijn, er moet een enorm groot iets door een ienimiene gaatje, het doet heel veel pijn, er is veel bloed, en, oh ja, het is de ergste pijn die er is!

Dit was zo’n beetje het beeld wat ik had van een bevalling terwijl ik opgroeide. Mijn moeder vertelde altijd dat het de ergste pijn was die ze ooit had gevoeld. Maar, daarna ben je alles vergeten en ben je super verliefd op je baby.

Ik was als kind al gefascineerd door zwangerschap en geboorte en vond films die daarover gingen dan ook fantastisch. Look who’s talking en Micki and Maude vond ik geweldige films. Maar, in films en in de media wordt de bevalling ook altijd als iets verschrikkelijks afgebeeld.

In Look who’s talking breken de vliezen van Kristie Alley midden op straat en begint ze meteen te puffen en te kermen. Ze stapt in de taxi bij John Travolta, al schreeuwend van de pijn. John rijdt als een gek en in paniek naar het ziekenhuis. Daar vindt een soort exorsisme plaats en de baby is geboren.

In Micki and Maude heeft Dudley Moore twee vrouwen zwanger gemaakt die natuurlijk op dezelfde dag gaan bevallen. Hij moet van de ene verloskamer naar de andere rennen en proberen dat de dames er niet achter komen. Ook hier vindt een soort lichaamsuittreding plaats en staat één van de dames op bed en valt Dudley Moore bijna flauw.

Denk er maar eens over na, elke film, elke documentaire, elk nieuwsitem over de bevalling, het gaat altijd over de pijn en de paniek.

We worden dus al ons hele leven geconditioneerd met het beeld dat een bevalling een helse gebeurtenis is. Geen wonder dat wanneer je zelf zwanger bent je als een berg tegen de bevalling opziet.

Nu je zwanger bent hoor je ineens vanuit je omgeving iedereens bevallingsverhaal. En ook daar is de één nog erger dan de ander. Vol smeuige details worden ze op een verjaardag aan je gepresenteerd. Hieruit blijkt hoe belangrijk de bevalling is in het leven van een vrouw. Het is een verhaal wat graag verteld wordt.

Je hebt nu de verwachting dat jou bevalling ook zo zal zijn. Ik hoor het zoveel vrouwen zeggen tijdens mijn cursussen: ‘Ik weet niet wat ik kan verwachten van de bevalling, alleen dat het pijn gaat doen’. En wanneer je je constant focust op díe verwachting, dan is de kans groot dat dat ook de uitkomst zal zijn. Alles wat je aandacht geeft groeit.

En zo blijven we eigenlijk ronddraaien in een vicieuze cirkel van angst en spanning voor de bevalling.

Wist je dat een bevalling ook heel anders kan gaan? Mooi, rustig, sereen. Of juist heel oer en krachtig. Soms pijnloos en soms zelfs orgastisch?

Tijdens mijn cursussen en workshops vertel ik hier alles over en leer je technieken aan om ontspannen en rustig te blijven. Zo ga je gegarandeerd zonder angst, maar vol vertrouwen uitzien naar de geboorte van je kindje. En daarmee hoop ik de vicieuze cirkel van angst en spanning te doorbreken. Zodat onze dochters elkaar niet meer bang hoeven te maken met hun bevallingsverhalen, maar elkaar juist bekrachtigen en steunen.

www.estherkoppelaar.nl

Plaats een reactie