Hoe je met iets heel simpels je baby de beste start geeft

Er is iets wat ik als verloskundige nooit geleerd heb, maar wat ik voor het eerst hoorde tijdens de HypnoBirthing opleiding: Het belang van het laten uitkloppen van de navelstreng.

Wanneer je baby door de vagina heen geboren wordt, dan perst zij een deel van haar bloedvolume terug de navelstreng en placenta in. Zodat de totale lichaamsomvang kleiner wordt en de baby makkelijker door de vagina heen geboren kan worden.

Wanneer je baby’tje geboren is dan zit 30 tot 40% van haar bloedvolume nog in de navelstreng en placenta. Na de geboorte pulseert de navelstreng nog even door, zodat al dit bloed terug het lichaampje in kan stromen. Op deze manier krijgt de baby nog extra zuurstof, voedingsstoffen, antistoffen en de eigen stamcellen binnen. Je baby kan daardoor heel rustig acclimatiseren aan het leven buiten de baarmoeder. Ademhaling, stofwisseling en bloedsomloop kunnen zo heel rustig op gang komen.

Wanneer de navelstreng volledig is uitgeklopt dan ziet die er geheel wit uit. Al het bloed is dan terug gestroomd naar de baby. Hoe lang dit duurt verschilt per keer. Maar 15 tot 30 minuten of langer kan het best duren.

Wanneer je de tijd krijgt voor dit natuurlijke proces dan ligt je kindje ook lekker bij je op de borst. Niemand hoeft jullie te storen. Je baby hoeft niet aangekleed, schoongemaakt of nagekeken te worden. Dat is allemaal niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat de baby minimaal een uur lang huid op huid bij jou kan liggen (en als dat niet kan, dan bij je partner). Dit is belangrijk voor de binding, het slagen van de borstvoeding en de vorming van het immuunsysteem.

Helaas gebeurt dit nog niet overal standaard. Meestal wordt direct na de geboorte de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Zo mist een kindje bijna de helft van haar bloedvolume, moet het lijfje heel hard werken om dat weer aan te vullen en om alle processen op gang te laten komen. Vaak zijn kindjes hierdoor zo uitgeput dat ze niet goed aan de borst drinken de eerste dag. En dit kan weer gevolgen hebben voor het slagen van de borstvoeding.

Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van het laten uitkloppen van de navelstreng? Dan moet je dat verwerken in je geboorteplan en vooraf bespreken met je zorgverlener. Ook op het moment zelf zou ik het nog even aankaarten. Het afklemmen van de navelstreng is zo’n routine handeling, de klem zit erop voor je er erg in hebt en hij kan er niet afgehaald worden.

Ik krijg vaak de vraag waarom dit nog niet overal standaard gedaan wordt. En ik kan alleen maar naar het antwoord gokken. Het is nog niet overal bekend, sommige zorgverleners vinden het onzin (echt gehoord in de praktijk helaas), vaak wordt gedacht dat de navelstreng al na 1 minuut goed genoeg is uitgeklopt. Maar wat de belangrijkste reden is, is Time management. Vaak wil men er de tijd niet voor nemen. Helemaal wanneer je in een ziekenhuis bevalt en het druk is op de afdeling. Dan wil men het liefst zo snel mogelijk door werken.

Weet dat je altijd in je recht staat. Jouw wensen moeten gerespecteerd worden, ook al is het druk, ook al heb je een keizersnede gehad. Ook dan moet er gewacht worden met afnavelen als dat jouw wens is.

Meer weten over je rechten en mogelijkheden tijdens de bevalling? Ik vertel je er alles over in de Elements of Birth zwangerschapscursus. Een echte eye-opener voor vele aanstaande ouders!

Plaats een reactie