Hoe je je angst voor de bevalling in één dag loslaat

Hoe je je angst voor de bevalling in één dag loslaat zonder inspanning

Er groeit een baby’tje in je buik. Een lang gekoesterde wens die nu eindelijk in vervulling gaat. Je vindt het heerlijk om je te nestelen in alles wat met je zwangerschap en je baby te maken heeft. Al die leuke babyspulletjes en kleertjes. Het babykamertje heb je al helemaal uitgedacht, het geboortekaartje zie je al helemaal voor je. Maar er is één ding waar je liever niet aan denkt, wat je uitstelt en waar je als een berg tegenop ziet. De bevalling…

Angst voor de bevalling wordt ons al vroeg bijgebracht door verhalen uit onze omgeving en vooral door de media. Heb je weleens een film gezien met een bevalling erin? Daar wordt je nou niet bepaald vrolijk van. Meestal zie je een klinische setting, een hoop geschreeuw, veel pijn, flauwvallende vaders, een vrouw met haar benen omhoog in de beugels. Een horrorbeeld eigenlijk.

Als je op een verjaardag vertelt dat je zwanger bent krijg je meteen iedereens bevallingsverhaal te horen. En het lijkt wel alsof vrouwen elkaar dan willen overtreffen in de verschrikkelijkheid van hun verhaal. De ene bevalling duurde 24 uur met helse weeën. De andere was een inleiding die 48 uur duurde en eindigde in een vacuümpomp, de volgende had 72 uur gebroken vliezen en een keizersnede. En jij zit met grote ogen en kloppend hart die verhalen aan te horen. En je kan alleen maar denken; ‘nu moet ik ook nog’.

Wist je dat angst de grote boosdoener is tijdens de bevalling? Dat angst ervoor zorgt dat zoveel bevallingen eindigen als horrorverhaal? Wanneer je bang of gestrest bent dan maakt je lichaam stresshormonen aan, waaronder het bekende adrenaline. Adrenaline is een hormoon wat ervoor is gemaakt om je lichaam te alarmeren op gevaar. Je lichaam moet in de actiestand gaan om jou in leven te houden. Onder invloed van adrenaline verhoogt je ademhaling en je hartslag en wordt er meer bloed gestuurd naar de afweersystemen in je lichaam.

Maar, je baarmoeder is geen afweersysteem. Wanneer adrenaline de overhand heeft tijdens de bevalling dan wordt je baarmoeder afgekapt van de zuurstofrijke bloedvoorziening. Je baarmoeder is even niet belangrijk, want je lichaam heeft een veel belangrijkere taak. Het denkt dat je in gevaar bent en in leven gehouden moet worden!

Doordat je baarmoeder geen zuurstofrijkbloed krijgt kan ze haar werk niet goed doen. Het resultaat zijn pijnlijke krampachtige weeën. De baarmoedermond opent hierdoor trager of helemaal niet, ofwel, je ontsluiting gaat heel langzaam. Dit wordt uiteindelijk geconstateerd door je zorgverlener en die wil dan gaan ingrijpen, om de bevalling weer op gang te brengen. Vaak doen ze dit door het kunstmatig breken van de vliezen of het toedienen van een infuus met weeën opwekkers. Wanneer je eenmaal zo’n medische ingreep hebt gehad is de kans op nog een ingreep groter en dus neemt de kans op een medische bevalling toe.

Het kan gelukkig ook anders! Ons lichaam is heel wijs. En heeft precies de juiste tools en trucs om een baby geboren te laten worden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het vrouwenlichaam is ontworpen om een kind te kunnen dragen en baren. Mensen zijn zoogdieren en voortplanting is het belangrijkste voor het overleven van een soort. Puur biologisch gezien. Dat betekent dat de natuur het voortplantingssysteem perfect heeft uitgedacht. Een dier in de natuur bevalt doorgaans zonder veel moeite. Dieren volgen hun instinct. Wij mensen hebben precies datzelfde instinct. Onze hersenen zijn alleen zo ver door ontwikkelt dat we ons instinct naar de achtergrond hebben geduwd.

Wanneer je ontspannen bent maakt je lichaam hele andere hormonen aan. Hormonen waar je je euforisch van voelt en een pijnstillend hormoon. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam gewoon haar werk kan doen tijdens de bevalling. De geboorte zal dan veel soepeler verlopen. Dit betekent ook dat er zo min mogelijk ingrepen moeten plaats vinden. Elke onderbreking, controle of check heeft gevolgen voor die hormonenstroom en dus voor het geboorteproces. Ik ben van mening dat zorgverleners veel meer ‘hand-off’ zouden moeten werken.

Begrijp me niet verkeerd. Ook in de natuur gaat weleens iets mis. Ook in de dierenwereld gaat weleens iets niet goed tijdens de geboorte.

En daarom is het zo fijn dat wij wel medische zorg hebben. Zodat gesignaleerd kan worden wanneer er iets niet goed dreigt te gaan en er dan bijgestuurd of in nood ingegrepen kan worden. We zijn er op dit moment alleen een beetje in doorgeslagen en grijpen teveel onnodig in. Wat dus juist, onbedoeld,  negatieve gevolgen heeft voor de bevalling.

Tijdens mijn 1 Daagse Elements of Birth workshop gaan we in één dag tijd alle aspecten van de natuurlijke geboorte langs. Ik vertel uitgebreid over het fysieke aspect van de bevalling. Wat gebeurt er nou allemaal precies in je lichaam, hoe gaat zo’n bevalling precies, hoe gaat de baby door het bekken heen. Ik vertel al die mooie kleine details die de natuur bedacht heeft om de bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ik leer je ademhalingstechnieken aan die ervoor zorgen dat je ontspannen blijft en die bewust meewerken met de weeën. Hierdoor zijn je weeën minder pijnlijk en zijn ze effectiever. Maar vooral wordt je heel bewust van alles wat er mogelijk is rondom de bevalling en waar jij recht op hebt. Na het volgen van de workshop kijk je vol vertrouwen uit naar de bevalling en heb je ontzettend zin om direct je geboorteplan te gaan schrijven. Je voelt je gesterkt door alle mogelijkheden die je hebt en je weet dit in een duidelijke en vriendelijke manier te communiceren naar je zorgverlener toe.

In 1 dag tijd ben jij van je angst voor de bevalling af. Een verwendag voor jou, je baby en eventueel je partner. Een gezellige en leerzame dag, inclusief lunch, drinken en tussendoortjes.

Ik begeleid je heel graag op weg naar een ontspannen bevalling.

Plaats een reactie