Het ultieme advies voor iedere zwangere die nog een geboorteplan moet schrijven

In welke houding wil je bevallen, wil je wel of geen pijnstilling, hoe wil je de weeën opvangen? Allemaal vragen om over na te denken als je begint met het schrijven van je geboorteplan. Maar eigenlijk heb je er niet zo heel veel aan. Want tijdens de bevalling kan die yogabal die van tevoren zo aantrekkelijk leek je nu ineens ontzettend tegen staan. En leek het je fijn om gemasseerd te worden, maar kan je tijdens de bevalling helemaal geen aanraking verdragen. Het zijn punten waar makkelijk van afgeweken kan worden.

Daarom mijn advies voor als je je plan nog moet schrijven. Focus je vooral op het Gouden Uur.

Het gouden uur is het eerste uur na de geboorte van je baby en is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling. Het is een eerste start voor een veilige hechting, het op gang komen van de borstvoeding en de vorming van het immuunsysteem.

Tijdens het Gouden uur zit er helemaal niemand aan je baby, behalve jij of je partner. Je baby hoeft niet nagekeken, opgemeten of aangekleed te worden. Dat is allemaal niet belangrijk en kan later ook nog. Zo krijgen jullie de tijd om rustig aan elkaar te wennen. En wanneer je baby zo rustig bij je ligt is er ook alle tijd voor het goed laten uitpulseren van de navelstreng.

Zo’n 30-40% van het bloed van de baby zit nog in de navelstreng en placenta direct na de geboorte. Meestal wordt de navelstreng meteen afgeklemd en doorgeknipt. Maar dan ontneem je een baby bijna de helft van zijn eigen bloedvolume. Het lijfje moet vervolgens heel hard werken om dat weer aan te vullen en tegelijk alle lichaamsprocessen op te starten. Je kan je voorstellen dat zo’n kindje daar behoorlijk uitgeput van raakt!

Wacht daarom zo lang mogelijk met afnavelen. Wanneer je de tijd krijgt om het bloed rustig terug naar het kindje te laten stromen dan kunnen alle lichaamsprocessen heel rustig op gang komen. Je baby krijgt extra zuurstof, antistoffen, voedingsstoffen en stamcellen binnen. Dit alles is, in combinatie met de borstvoeding, heel belangrijk voor de vorming van het immuunsysteem. De navelstreng is goed uitgeklopt als al het bloed eruit is en de navelstreng helemaal wit is. Dit kan best een poosje duren, maar meestal wel binnen 30 minuten. Het kan dan ook voorkomen dat de placenta ook al geboren wordt, terwijl die nog aan de baby vastzit. Dit is heel normaal en kan verder geen kwaad. Juist een mooi fotomomentje!

Het laten uitkloppen van de navelstreng gebeurt helaas niet overal standaard. Het is dus echt iets wat je moet opnemen in je geboorteplan en ook op het moment zelf nog even goed moet aangeven. De klem zit er namelijk op voor je er erg in hebt.

Het is een heel simpel iets, gewoon een beetje geduld, maar het heeft enorme gezondheidsvoordelen voor de baby.

Plaats een reactie