De 3 lessen die iedere vrouw over haar bevalling te laat leert

‘Kende ik jou maar toen ik zwanger was, had ik maar geweten toen dat het ook anders kon’. Is een uitspraak die ik veel hoor van vriendinnen die al langere tijd geleden bevallen zijn.

Al ik vrouwen spreek over hun bevalling dan zeggen ze vaak: ‘Ik denk dat dit wel anders had gekund, maar ik wist niet beter. Ik dacht dat het zo hoorde en ging mee met wat de zorgverlener me zei te moeten doen.’

Uitspraken die ik regelmatig hoor, op verjaardagen, of tijdens het voorstelrondje van mijn cursus:

‘De verloskundige zette gewoon een knip, ik dacht dat iedereen dat kreeg’ ‘Nee ze heeft niet gezegd dat ze dat ging doen of waarom’.

‘Ik ben gewoon op bed bevallen. Er is me niet gevraagd of ik dat wel wilde, ik dacht dat dat hoorde’.

‘Morgen moet ik ingeleid worden want ik ben al 41,4 weken dus ik ben overtijd’.

‘Ik heb al een keer een keizersnede gehad, dus ik moet er nu weer één’.

‘Ik vroeg om pijnstilling, maar ik kreeg het niet’

‘Oh, ik heb geen idee of de navelstreng is uitgeklopt. Daar hebben ze niks over gezegd’

‘Ik kreeg een prik in mijn been om de placenta geboren te laten worden’

‘Ik had al persdrang, maar ik mocht nog niet persen en moest de weeën wegpuffen’.

Daarom, 3 lessen die iedere vrouw te laat leert over haar bevalling

  1. Puffen doet helemaal niks voor je

Weeën wegpuffen, een pufcursus volgen. Puffen lijkt de norm als het gaat om het opvangen van de weeën. Je neemt een diepe hap lucht en blaast die ik 3 keer naar buiten. Net zolang tot de wee voorbij is. Je zit hierdoor erg hoog in je energie en het ziet er totaal niet ontspannend uit. Maar het belangrijkste, puffen dóet helemaal niks voor je lichaam. Er zijn andere ademhalingstechnieken, zoals de hypnobirthing ademhaling, waarbij je heel effectief met je lichaam kan samenwerken. Waardoor je weeën korter duren, minder pijnlijk zijn en effectiever voor ontsluiting zorgen.

  • Liggend op je rug op bed is de minst effectieve houding om een kind te krijgen

Bijna iedereen die ik spreek is liggend op de rug op bed bevallen. Benen beetpakken in de knieholtes, zover mogelijk naar je toe trekken, ellebogen naar buiten, diepe hap lucht nemen, kin op de borst en dan zo hard mogelijk persen. Dit wordt nog steeds gezien als dé houding om een baby in te krijgen.

Niet alleen pers je tegen de zwaartekracht in, je maakt ook niet optimaal gebruik van de ruimte in het bekken. Doordat je ligt kan het staartbeen niet naar achteren wijken en dus de bekkenomvang niet ruimer worden.

De enige reden dat je op je rug ligt, is vanwege de arbowet. Vroeger werden er veel meer verticale baringen gedaan. Bijvoorbeeld op de baarkruk. Maar er kwamen ook heel veel rugklachten voor bij verloskundigen. Logisch ook, want je zal maar hele dagen bukkend baby’tjes moeten opvangen. Vandaar dat de Arbo heeft bedacht dat bed omhoog moet op werkhoogte van de zorgverlener. Zo hoeft een zorgverlener alleen maar naast je bed te staan, heeft goed zicht op het werkgebied en hoeft niet meer te bukken om de baby op te vangen. Maar voor moeder en kind is het helemaal geen fijne houding.

Je mag zelf weten in welke houding je wilt bevallen. Ook als je een medische indicatie hebt en/of vastzit aan snoeren en een infuus.

  • Je MOET helemaal niks

Elke handeling, controle en check-up moet met jou overlegd worden. Er moet duidelijk de voor- én nadelen van de handeling worden uitgelegd. Zelfs zo simpel als even naar het hartje van de baby luisteren. En dan moet er toestemming aan jou gevraagd worden, of je dat wel of niet wilt.

Wil je een handeling niet, dan moet die wens gerespecteerd worden. Ook al druist het in tegen het protocol, de visie van de zorgverlener of de persoonlijke wensen van de zorgverlener. Je hoeft je verder ook niet te verantwoorden voor jou keuze. Je bent hiervoor ook wettelijk beschermt en staat daardoor altijd in je recht. Je autonomie en zelfbeschikkingsrecht is het belangrijkste recht wat er is.

Verdiep je in je rechten en mogelijkheden als zwangere en barende vrouw. Er is zoveel meer mogelijk dan wat nu de norm is. Vergeet niet dat er vaak wordt gehandeld vanuit routine of protocol en dat er weinig wordt gekeken naar het individu.

In alle Elements of Birth cursussen komen deze aspecten uitgebreid aan bod. Zo sta je beter in je kracht en ga je met een zelfverzekerd gevoel de bevalling in.

www.elementsofbirth.nl

Plaats een reactie