Wordt jouw cursus ook vergoed?

Ik denk dat dit de vraag is die ik het meeste hoor. Maar helaas moet ik mededelen dat de meeste verzekeraars mijn cursus NIET vergoeden.

Waarom? Om vergoed te worden als zwangerschapscursus moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Een van die eisen is een BIG registratie. Elke medische zorgverlener moet zich aanmelden in het BIG register. Dit houdt in dat je bevoegd bent tot het verrichten van medische handelingen (injecties geven, infusen aanleggen, vaginale onderzoeken doen). Als je niet geregistreerd staat in het BIG register mag je deze handelingen niet uitvoeren. Elke 5 jaar wordt je BIG registratie herzien. Voldoe je nog steeds aan de juiste eisen. Eén van die eisen is dat je werkzaam bent in het veld waarin je bent afgestudeerd en ten minste 2080 uur hebt gewerkt in die 5 jaar. Omdat ik niet meer als verloskundige werk heb ik me niet laten herregistreren in het BIG register.

Een tweede eis is dat je lid moet zijn van een beroepsvereniging met betrekking tot zwangerschap. Het maakt daarbij niet uit welke beroepsvereniging. Zo wordt een ZwangerFit cursus vergoed als je lid bent van die beroepsvereniging. Maar, zwangerfit is geen cursus die zich richt op voorbereiding op de bevalling. Maar een cursus die zich richt op fit blijven tijdens de zwangerschap.

Het doel van een vergoeding van de zorgverzekeraar is kosten besparen tijdens de bevalling. Want, als iemand zich goed heeft voorbereid op de bevalling en daardoor met minder medische interventies bevalt, dan scheelt dat zorgkosten die de zorgverzekeraar moet vergoeden. In dat opzicht vind ik het vreemd dat zwangerschapsgym vaak wel vergoed wordt. Want voorbereiding op de bevalling komt hier minimaal in voor.

Ook wordt de hypnobirthing cursus vaak vergoed als de cursusleider lid is van de hypnobirthing vereniging. Ik ben daar lid van geweest, maar nu niet meer. Je mag namelijk alleen lid zijn van die vereniging als je de hypnobirthingcursus geeft volgend de Amerikaanse Mongan Method. Omdat ik de hypnobirthing heb aangevuld met mijn eigen kennis en tools uit andere trainingen die ik heb gevolgd mag ik geen lid meer zijn van die vereniging. En dus wordt mijn cursus in veel gevallen niet vergoed.

Laat je je daardoor tegenhouden? Dat is ontzettend zonde!

Elements of Birth is een hele waardevolle methode om je voor te bereiden op de bevalling. Je krijgt niet alleen mijn expertise als verloskundige, maar ook mijn kennis over hypnobirthing, spinning babies, orgasmic birth en natuurlijk ouderschap. Wat is een goede bevalling jouw waard?

Het gekke is; Aanstaande ouders geven graag geld uit aan alles wat met de baby te maken heeft, maar vooral aan spullen. De duurste kinderwagen, het beste autostoeltje, een ademend matrasje, een hippe babykamer, beddengoed en lakentjes van een duur merk.

Maar heeft je babytje dat allemaal nodig? Eigenlijk niet. Het enige wat een baby echt nodig heeft zijn jullie als ouders. Jullie nabijheid, warmte en de melk uit jouw borsten.

Wat is de manier waarop jouw kindje geboren wordt je waard? Een zachte landing en een liefdevolle start, dat is wat ik je kan bieden. En een fijne bevallingservaring voor jou. Hoe de bevalling uiteindelijk ook loopt. Door je goed op de bevalling voor te bereiden heb je meer vrede met het geboorteproces, hoe het ook verloopt. Ook al gaat de bevalling dan uiteindelijk niet zoals je gehoopt had, je kijkt er toch met een goed gevoel op terug. Omdat je de regie in handen hebt gehouden.

Dat is wat ik je kan bijbrengen. En persoonlijk denk ik dat dat waardevoller is dan een eventuele vergoeding.

PS: Er zijn een aantal zorgverzekeraars die mijn cursus wel vergoeden. Het loont dus altijd om je factuur in te sturen. Daarnaast, hoe meer mensen een factuur van Elements of Birth sturen, hoe sneller EOB wordt gezien als erkende geboortemethode. <3

Plaats een reactie