3 Tips voor een ontspannen bevalling

Je hoort altijd dat je je tijdens de bevalling moet ontspannen. Maar waarom is dat eigenlijk?

Wanneer je bang of gespannen bent voor de bevalling dan maakt je lichaam adrenaline aan. Adrenaline is ervoor gemaakt om jou in leven te houden, het activeert je afweermechanisme. Hierdoor krijgt je baarmoeder niet de kans om haar werk goed te doen en gaat de bevalling langzamer en doen de weeën meer pijn.

Wanneer je je kan ontspannen dan maakt je lichaam hele andere hormonen aan. Waaronder een pijnstillend hormoon dat 200x krachtiger werkt dan morfine. Zoo kan je baarmoeder gewoon haar werk doen en gaat de bevalling uiteindelijk soepeler. Daarom, 3 tips voor een ontspannen bevalling:

  1. Ademhaling wordt al eeuwenlang gebruikt als een manier om in ontspanning te gaan. Niet voor niets dat je tijdens yoga en meditatie focust op je ademhaling. Bepaalde ademhalingstechnieken zorgen ervoor dat je in een andere bewustzijnsstaat komt.  En die bewustzijnsstaat heb je nodig tijdens de bevalling. Als je zelf namelijk ‘uit de weg gaat’ dan kan je lichaam gewoon haar werk doen. Puffen tijdens een wee doet helemaal niets voor je lichaam. Gelukkig zijn er ook ademhalingstechnieken die zorgen dat je diep kan ontspannen en die ook nog eens meewerken met je lichaam. Hierdoor duren je weeën korter én zijn ze effectiever.
  2. Bad of Douche. Wat doen de meeste mensen als ze zich eens lekker willen ontspannen? Ze nemen een warm bad of een warme douche. Het warme water is een weldaad voor je lichaam. Je kan even alles van de dag van je af laten glijden, samen met het water. Tijdens de bevalling werkt water ook enorm ontspannend. Niet voor niets wordt de badbevalling steeds populairder. Het warme water werkt pijnstillend, het versoepeld de huid van je perineum (minder kans op uitscheuren) en de overgang vanuit het warme vruchtwater in het warm badwater is voor je baby veel fijner. Hou je niet van in bad  gaan? Douchen werkt ook enorm ontspannend!
  3. Aromatherapie. Herken je dat, dat een bepaalde geur je terug voert naar een situatie of herinnering. Dat de geur van appeltaart je terug voert naar de keuken van je oma. Of de geur van de zomer je terug voert naar die ene fijne vakantie. Geuren zijn ontzettend sterke ankers. Als je tijdens de zwangerschap regelmatig een ontspanningsoefening doet en daarbij een bepaalde geur gebruikt (bijvoorbeeld lavendel) dan kun je dat tijdens de bevalling gebruiken om het zelfde gevoel van ontspanning te ervaren.

Plaats een reactie