3 Tips voor een Geweldige Geboorte

‘Ik zie zo ontzettend op tegen de bevalling, ik bang zo bang dat ik er soms van in paniek raak’ zei ze en ook nu, net als iedere keer wanneer ik een vrouw dit hoor zeggen, bloedt mijn hart een beetje.

​​Al van jongs af aan krijgen wij te horen dat bevallen vreselijk veel pijn doet, soms zelfs dat het voelt alsof je doodgaat. En in elke film waarin een geboorte te zien is wordt dit beeld bevestigd. Wat je te zien krijgt is voornamelijk pijn, angst en stress..

En dat vind ik nou zo zonde! Die angst die wij meedragen voor de bevalling is niet nodig. Angst is namelijk de reden dat veel bevallingen inderdaad heel pijnlijk of zelfs traumatisch worden ervaren.
We dragen nu al generaties lang een angst voor de bevalling met ons mee. Het wordt tijd om dat los te laten en de volgende generaties vrouwen te leren om vol vertrouwen en met plezier uit te kijken naar de geboorte.

Daarom mijn 3 tips voor een Geweldige Geboorte*:

  1. Kies de juiste zorgverlener. Doe van tevoren onderzoek naar de verloskundigen of gynaecologen en kies diegene die je het meeste aanspreekt. Kies iemand die volledig achter jouw wensen staat, hoe alternatief die misschien ook mogen zijn. Jij bent ten alle tijden de baas over je eigen lichaam en mag constant de regie in handen houden. Je zorgverlener moet daarin meegaan en mag jou niets opdringen wat je niet wilt. Mochten jullie niet op één lijn komen dan is het altijd mogelijk om van zorgverlener te switchen. De manier waarop een vrouw terugkijkt op haar bevalling wordt grotendeels bepaald door hoe gehoord en begrepen ze zich voelde tijdens de geboorte.
  2. Kennis en voorbereiding. Verdiep je in de normale werking van je lichaam tijdens de geboorte. Als je weet hoe alles in je lichaam met elkaar samenwerkt en hoe vernuftig het in elkaar zit, dan neemt dat al een groot deel van je angst weg. Volg een cursus waarin dit onderdeel ook aan bod komt.
  3. Ontspanning is de sleutel tot een Geweldige Geboorte. Wanneer je ontspannen bent maakt je lichaam bepaalde hormonen aan die ervoor zorgen dat je baarmoeder haar werk normaal kan doen. Een van die hormonen is een natuurlijke pijnstiller die 200 keer sterker is dan morfine! Oefen al tijdens de zwangerschap met ontspanningstechnieken zodat je ze tijdens de geboorte heel natuurlijk kunt inzetten.

* Definitie Geweldige Geboorte:
Een Geweldige Geboorte betekent NIET dat je perse een ‘natuurlijke bevalling’ moet hebben. Lekker thuis in een bevalbad vol met rozenblaadjes. Want hoewel we gelukkig in Nederland nog steeds de keuze hebben om thuis te bevallen is het niet voor iedereen mogelijk.
Een Geweldige Geboorte betekent wel dat jij volledig gaat vertrouwen op je oerinstinct, op je intuïtie. Zodat je zonder angst en vol vertrouwen naar de geboorte gaat toeleven en uitkijken. Zodat je tijdens de geboorte aanvoelt wat goed is voor jou en de baby. Dat je weet wanneer je mee kan gaan met de natuurlijke flow van het proces, maar ook dat je weet wanneer het OK is dat er ingegrepen wordt. Zodat je achteraf tevreden terug kijkt op jouw Geweldige Geboorte. Omdat je goed geïnformeerd en vanuit vertrouwen je eigen keuzes hebt gemaakt.

Zie je op tegen de bevalling en wil je daar vanaf komen? Daar kan ik je bij helpen!

Je leest HIER alles over de Elements of Birth training die geschikt is voor elke zwangere

Plaats een reactie