10 jaar borstvoeding

Ik heb zelf 8 maanden borstvoeding gehad. Ik vond dat als kind altijd een beetje gek, dat ik ‘zo lang’ had gedronken bij mijn moeder. In de jaren ’80’ was borstvoeding echt not done! Een fles geven was veel moderner. Mijn moeder was een van de weinigen die borstvoeding gaf. Er was ook verder totaal geen begeleiding of informatie.

Toen ik een jaar of 16 was werkte ik als caissière achter de kassa. Ik vergeet nooit meer dat er eens een vrouw al borst voedend stond af te rekenen met mij. Ik vond het zo stom! Ik wist niet waar ik moest kijken. Thuis vertelde ik vol verontwaardiging aan mijn moeder wat er was gebeurd. Dat doe je toch niet! Riep ik.

Tijdens de opleiding tot verloskundige keken we naar een Scandinavische film over borstvoeding. We hadden op de opleiding geleerd wat de ‘voordelen’ van borstvoeding waren. Borstvoeding was de norm, in onze ogen. Maar in deze film werden geen baby’s gevoed, maar peuters en kleuters! Met open mond keken mijn klasgenoten (allemaal vrouwen overigens) en ik hoe de kindertjes uit school kwamen en meteen op hun moeder af renden, haar blouse omlaag trokken en begonnen te drinken. We gruwelden ervan..

De 3 voorbeelden hierboven beschrijven mijn kijk op borstvoeding toen ik nog geen informatie en ervaring had. Ik denk dat dit de kijk is die heel veel mensen op borstvoeding hebben.

Toen ik zwanger was van mijn eerste dochter, nu 10 jaar geleden, wilde ik graag borstvoeding gaan ‘proberen’. En als het zou lukken, dan wilde ik het 6 maanden volhouden. Op de opleiding had ik immers geleerd dat 6 maanden volledig voeden veel gezondheidsvoordelen voor de baby heeft. 6 maanden vond ik wel heel lang klinken.

Het idee dat er een baby aan mijn borst zou zuigen gaf me van te voren de kriebels. Ik dacht dat het erg pijnlijk zou zijn. Maar toen mijn baby’tje voor het eerst aan de borst lag viel dat gelukkig heel erg mee. De borstvoeding in de kraamweek ging me redelijk goed af. Het was even wennen en doorbijten. Mijn dochter viel meer dan 10% af en ‘moest’ bijgevoed worden. Om mijn melkproductie op gang te brengen moest ik gaan kolven. Elke 3 uur, ook ’s nachts. Omdat ik ook een klein kloofje had kleurde de melk die ik afkolfde roze van het bloed. Op de 4e dag kreeg ik stuwing en koorts. Normaal heb ik kleine borsten, maar door die stuwing had ik ineens enorme Pamela’s. Het was geen gezicht.
Na de 4e dag was mijn borstvoeding goed op gang en ging het voeden een stuk makkelijker. Mijn dochter had een heel natuurlijk ritme, ze dronk netjes elke 3 uur. En ze sliep na een paar weken al door. De 6 maanden volledig voeden haalde ik makkelijk! Daarna begon ik met het introduceren van groente en fruit. En steeds liet zij dan 1 voeding vallen.
Toen ze 1 jaar was dronk ze ’s ochtends en ‘avonds nog bij me. Ik begon me een beetje te schamen dat ik nog zo lang voedde. Maar gelukkig had ik iemand in mijn omgeving die haar dochter van ruim 2 nog steeds voedde. Hoewel ik dat erg lang vond gaf dat me wel de moed om door te gaan. Gelukkig iemand in mijn omgeving die net zo gek is als ik! Dacht ik.

Ik raakte voor de 2e keer zwanger. En toen mijn dochter 17 maanden was had ik door mijn zwangerschap bijna geen melkproductie meer. Ze begon dan wel te drinken, maar liet meteen weer los. En dat was het einde van haar borstvoedingsperiode. Ik vond het jammer, maar ik verheugde me erop om mijn baby straks weer te mogen voeden.
Mijn tweede dochter dronk meteen goed aan de borst. Ik was het nog niet verleerd! Ook zij viel meer dan 10% af en moest bijgevoed worden. Ik begon weer met kolven,  mijn productie was al snel op gang en het kolven was niet meer nodig. Mijn tweede dochter had niet zo’n mooi ritme als haar zus. Ze wilde elke anderhalf tot twee uur drinken. En doorslapen….dat heeft echt jaren geduurd!

In die tijd begon ik met werken als verloskundige. Het was zwaar. Ik gaf volledig borstvoeding, ook ’s nachts en mijn dochter was een flesweigeraar. Mijn gekolfde melk uit een fles…die hoefde ze niet! Dus reed ik tijdens mijn spreekuren naar huis om haar te voeden. En ook als ik ‘s nachts bezig was met een bevalling reed ik heen en weer om mijn dochter te voeden. Het was wellicht makkelijker geweest om te stoppen met borstvoeding en over te gaan op de fles. Maar dat was echt geen optie voor mij. Ik vond de borstvoeding daar veel te belangrijk voor. Je geeft je kind zoveel goeds mee, waar ze hun hele leven profijt van hebben.

Mijn dochter was een lekkere bolle baby, maar ik werd erg mager van het voeden en het werken erbij. Ik zat ook niet lekker in mijn vel door alle drukte en stress. Mijn man voetbalde destijds in de topklasse en was veel van huis. 3 of 4 avonden trainen en op zaterdag de hele dag weg voor een wedstrijd. Ik had 24 uurs diensten, of 48 in het weekend en daarnaast spreekuren. Ik moest in de avonden dus ook oppas regelen. Omdat mijn moeder dichtbij woonde was zij vaak de pineut. Dan was ik net de kindjes in bad aan het doen en werd gebeld voor een bevalling. Dan moest mijn moeder snel naar mij toe komen, maar zij had dan net het eten op staan. Dan kwam ze met haar pannetje aardappels net van het vuur naar mij toe. En dan sjeesde ik weg.
Toen ik eens met mijn dochter naar de huisarts moest, zei ik tussen neus en lippen door dat ik niet zo lekker in mijn vel zat. Ik legde de situatie uit.
Hoe hou je dat vol?? Zei de huisarts verbaasd. Is het misschien een idee om te stoppen met de borstvoeding?
Ik knikte dat ik erover zou nadenken. Maar in werkelijkheid dacht ik: No Way!! Ik stop wel met werken!!

En zo geschiedde. Mijn waarneemcontract liep af en ik stopte met werken. Een last viel van mijn schouders. Ik merkte dat het werk als verloskundige mij niet gelukkig maakte. De verantwoordelijkheid, de hiërarchie in het ziekenhuis, het constant jezelf moeten verantwoorden en documenteren. Dat is niet waarom ik ooit verloskundige wilde worden.

Toen tweede mijn dochter 3,5 jaar was raakte ik weer zwanger. Mijn dochter dronk nog steeds bij mij. Slechts weinig mensen wisten dat. En degenen die het wisten vonden het meestal raar.
Ook nu weer raakte mijn melkproductie door de zwangerschap op. Mijn dochter vond het heel erg jammer. Ze dronk ’s ochtends en ’s avonds nog een slokje melk. Ons knuffel momentje. Ik moest beloven dat, zodra de baby geboren was, zij ook weer mocht drinken. Maar toen het eenmaal zover was, was zij het drinken verleerd.

Mijn derde kindje, ons zoontje, dronk ook meteen goed aan de borst. En ook hij viel 10% af en is bijgevoed. Gelukkig duurde dit maar 1 dag en daarna kwam hij goed aan in gewicht.
Hij wilde elke anderhalf a twee uur drinken. Ook ’s nachts. En dat ritme heeft hij heeeel lang volgehouden. Ik denk wel 2 jaar..
Inmiddels is hij 3,5 jaar oud. Overdag drinkt hij meestal nog 1 keer. Jammer genoeg voor mij (en voor hem) valt hij niet in slaap zonder een slok melk. En is hij ook nog een ontzettend slechte slaper. Ik lig minimaal een half uur bij hem tot hij in slaap valt. En als ik er eens niet ben, dan blijft hij gewoon vrolijk wachten tot ik weer thuis ben.

Binnenkort wordt mijn oudste 10 jaar en dan geef ik al eigenlijk 10 jaar borstvoeding. Want mijn kinderen stopten alleen met drinken tijdens mijn zwangerschappen. Ik was nooit van plan om zo lang te voeden. Voor ons is het inmiddels heel normaal, borstvoeding geven hoort bij ons leven. Mijn kinderen weten niet beter, ik weet niet beter. Ik vind het totaal geen opgave om te doen. Ik heb het altijd juist erg makkelijk gevonden. Soms ben ik de borstvoeding wel een beetje zat, maar als mijn zoontje dan zegt dat hij zoveel van mijn melk houdt dan weet ik weer waarom ik het doe.

De 3 voorbeelden in het begin beschrijven mijn kijk op borstvoeding toen ik nog geen informatie en ervaring had. Ik denk dat dit de kijk is die heel veel mensen op borstvoeding hebben. Misschien jij ook wel. Maar je ziet, dat door een voorbeeld in je omgeving, of gewoon een samenloop van omstandigheden je mening ineens 100% kan omslaan.

Ik zal nooit zeggen dat je het net zo moet doen als ik. Ik ben een beetje koppig en eigenwijs. ?
Maar ik vind het wel zonde dat wij in Nederland zo kort borstvoeding geven.
Een feitje: wereldwijd wordt er gemiddeld 4 jaar lang gevoed en dat is niet alleen in ontwikkelingslanden.

Daarom heb ik in mijn Online Programma ‘De sleutel tot een Geweldige Geboorte’ een bonusles opgenomen over borstvoeding: Alles wat je moet weten over het laten slagen van de borstvoeding.

Plaats een reactie